Emoţiile sunt strâns legate de trebuinţe, de motivaţie, ele reglează activitatea psihică şi tot ele pot sta la baza tulburărilor mentale şi psihosomatice.
Cu cât un om este mai calm, mai echilibrat, mai binedispus, cu atât mai uşor memorează, gândeşte, îndeplineşte orice activitate cu o mai mare precizie şi rapiditate.
Pentru prevenirea tulburărilor emoţionale şi comportamentale, pentru o stare subiectivă de bine şi pentru facilitarea comunicării cu ceilalţi şi armonizarea relaţiilor interpersonale este important să însuşim anumite metode de autoreglare emoţională, care să contribuie la fortificarea sistemului nostru nervos, la managementul eficient al emoţiilor şi prin aceasta să sporim nivelul inteligenţei emoţionale.
Cinci motive pentru care merită să încercaţi să vă dezvoltaţi inteligenţa emoţională:
- Relatii mai bune cu cei din jur.
- Creativitatea ridicata.
- Capacitate mai buna de a te motiva si a-i motiva pe cei cu care lucrezi.
- Capacitate mai buna de a conduce.
Modalitatea prin care realizezi ca dozarea propriilor emotii este o actiune care are un rol determinant in modul in care esti perceput de ceilalti reprezinta un factor cheie in cadrul inteligentei emotionale.
Persoanele care au un EQ (coeficient al inteligenţei emoţionale) ridicat stiu in general sa-si directioneze foarte bine actiunile in viata. Dincolo de faptul ca isi prioritizeaza si îsi fixeaza obiective realiste, în plus, au capacitatea de a apela la rational atunci când sunt pusi sa ia decizii, mai exact apeleaza la autocontrol.
Un rol esential în managementul emotiilor îl joaca optimismul, abilitatea de a vedea permanent jumatatea plina a paharului. Cu alte cuvinte, stiind cum sa reactionezi pozitiv in momente mai putin favorabile, depasind obstacolele si adaptând starea care te avantajeaza cel mai mult in acel moment reprezinta un management al emotiilor optim. Si pentru ca succesul sa fie deplin, este necesara o doza generoasa de perseverenta.
Modalităţi de dezvoltare a Inteligenţei Emoţionale:
- Tine cont ca emotiile, ca de altfel si fericirea ta, stau in mâinile tale;
- Foloseste-ti energia pentru a-ti analiza propriile actiuni decât sa-ti pierzi timpul criticându-i pe altii;
- Fii constructiv si preia din comportamentul celorlalti ceea ce ti se potriveste;
- Încearca sa faci haz de necaz, in caz de criza;
-Fii cinstit cu tine insuti; recunoaste atunci când gresesti si vezi care este sursa greselilor astfel încât sa poti rezolva situatia respectiva într-un mod cât mai optimal;
- Arata ca te respecti respectând la rândul tau sentimentele celorlalti;
- Evita-i pe cei care încearca sa te puna intr-o situatie de inferioritate sau nu-ti respecta sentimentele;
-Învata sa asculti mai mult decât vorbesti;
- Fii atent la comunicarea non-verbala: uita-te la feţe, asculta tonul vocii si studiaza limbajul trupului;
- Constientizeaza ca pentru îmbunatatirea inteligentei tale emotionale ai nevoie de timp si de multa rabdare.